Espiras arbeid med samfunnsansvar

Av Jens Schei Hansen
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør
Kunnskapsbarnehagen Espira


Espira er med sine 85 barnehager og 2300 engasjerte ansatte en stor bedrift i norsk målestokk. Daglig møter ca 8000 barn opp i våre barnehager. Der skal de være trygge, etablere vennskap og ha store og små opplevelser som skal bidra til å forme de som mennesker. De skal ha et tilbud som er i tråd med Rammeplanen for barnehager og de skal være god forberedt til skolestart. Vi sier at vi skal gi barna en fantastisk start på livet. Det er vår hovedoppgave.


I tillegg ønsker vi i Espira å bruke de mulighetene vi har til å gjøre en positiv forskjell i samfunnet, og å ta et samfunnsansvar utover det vi er pålagt av lover og forskrifter.

Norske myndigheter har definert samfunnsansvar slik:

Med samfunnsansvar menes hvilket ansvar selskaper forventes å påta seg for mennesker, samfunn og miljø som påvirkes av virksomheten, dvs. hensyn som ikke er pålagt ved lov.

I denne Stortingsmeldingen kan du lese mer om samfunnsansvar.

Samfunnsansvar= CSR (Corporate Social Responsibility)

Samfunnsansvar i Espira

Mye av det arbeidet som gjøres hos oss i Espira bærer preg av at vi ønsker å utgjøre en positiv forskjell for barn og barnehager. Vårt arbeid med samfunnsansvar skal skje ute i barnehagene med barn som aktive deltakere.

Vi engasjerer oss tungt i klimasaken med å jobbe målrettet med at våre barnehager skal være Miljøfyrtårnsertifisert.

Vi stiller tydelige etiske krav til våre leverandører i forbindelse med innkjøpsprosesser.

Videre engasjerer vi oss i forskning rundt barn og unge og ikke minst i hva som skal til for at barnehagene skal gi barn et best mulig utgangspunkt for videre utdanningsløp.

Vi er opptatt av at barn skal lære seg godt språk og å få et positivt forhold til realfag, noe vårt samarbeid med Forskerfabrikken bidrar til.

Men selve flaggskipet i Espiras arbeid med samfunnsansvar er vår samarbeidsavtale med SOS Barnebyer.

182x182px-web-banner_ZimbabweEspira og SOS Barnebyer

Våren 2014 inngikk Espira og SOS Barnebyer en samarbeidsavtale som medførte at Espira ble en av Bedriftspartnerne til SOS Barnebyer.

Avtalen går ut på at Espira skal bekoste bygging og drift av en barnehage for 140 barn i Bindura, Zimbabwe.

Selve innsamlingen av midlene skjer ut i barnehagene. Nær sagt alle Espiras 85 barnehager har sagt ja til å delta i dette arbeidet.

Innsamlingen skjer på mange vis:

Konserter, lotterier, kunstutstillinger og en rekke mange andre kreative tiltak. I Espira Rå barnehage i Bergen har de faktisk laget en egen Zimbabwe-sang og spilt den inn på CD! I Espira Kløverenga har barna laget en stor modell av barnehagen i Bindura med lekeapparater og alt.

Barna er svært delaktige i innsamlingene og foreldrene er de store bidragsyterne.

Vi ser at avtalen brukes aktivt ute i barnehagene. Materiell fra SOS Barnebyer brukes flittig og Zimbabwe og barna der er stadig vekk tema.

I avtalen ligger det også til rette for utveksling av personell mellom Espira og barnehagen i Zimbabwe.

For Espira er det viktig å finne samarbeidspartnere som arbeider for det samme som oss og som har samme verdigrunnlag. I SOS Barnebyer har vi funnet en langsiktig samarbeidspartner som oppfyller alle våre kriterier og mer til.

Det er lett å la seg imponere av det omfattende og grundige arbeidet SOS Barnebyer og deres ansatte har lagt ned i løpet av mange, mange år.

IMG_2535Barnehagen i Zimbabwe
Det har vært en lang vei mot målet. Byggeprosessen har stadig blitt forsinket, men endelig er vi klare til å reise til Zimbabwe for å åpne barnehagen.

Det er en stor milepæl for Espira og for barn, ansatte og foreldre i våre barnehager. Nå kan de selv se at det de har vært med å samle inn penger til blir realisert. Helt konkret vil ca 140 barn få en ny og bedre hverdag. De får et trygt sted å være, får næringsrik kost, og ikke minst de får et godt grunnlag for videre skolegang.

Det blir en liten delegasjon bestående av fire personer fra Espira som skal til Zimbabwe for å være tilstede under åpningen. For ordens skyld, kostnadene til denne reisen dekkes ikke av innsamlede midler, men av Espiras CSR-budsjett. I tillegg skal to personer fra SOS Barnebyer være med.

To personer fra ledelsen i Espira som har jobbet mye med selve prosjektet og to personer fra barnehagene skal reise. De to fra ledelsen er Drifts- og markedsdirektør Albert Hagen og undertegnede som er Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør, samt at jeg er kontaktpersonen til SOS Barnebyer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: