Kjære Espira ansatte

Av Kate Bergersen
Leder næringsliv og partnerskap
SOS-barnebyer Norge


Aller først, tusen takk for det viktige samarbeidet med Espira-Gruppen som vil gi barn i Zimbabwe trygge rammer og nye framtidsutsikter.

Zimbabwe er en republikk i det sørlige Afrika med 14,2 millioner innbyggere. Zimbabwe regnes blant verdens fattigste land og omkring 72 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Svært mange lider derfor av underernæring og sult. Situasjonen er prekær for millioner av barn. Hiv- og aidsepidemien tar millioner av liv, og 22 prosent av barna i Zimbabwe er foreldreløse og sårbare.

Denne virkeligheten kan bare bli bedre. Sammen med samarbeidspartnere kan SOS-barnebyer utgjøre en stor forskjell for mange barn og deres familier. Ansatte i Espira-gruppen viser stort engasjement for marginaliserte barn i Zimbabwe. Dedikasjonen om å finansiere bygging og drift av en ny barnehage i Bindura er et eksempel på sosialt ansvar langt utover hva lovverk og myndigheter kan forvente. Slike samarbeidspartnere gjør det mulig å realisere drømmer og håp.

Frem til i dag gikk over 90 barn i en «barnehage» i en garasje i Bindura. I den nye barnehagen er det nå bygget fem grupperom som vil gi plass til 120 barn i alderen 2-5 år fra sårbare familier, barn som er foreldreløse eller på andre måter i en vanskelig situasjon. I barnehagen vil barna få et næringsrikt måltid daglig.

SOS-barnebyer støtter opp om James J. Heckman’s påstand om at det å gi barn en omsorgsfull barndom er vår viktigste samfunnsinvestering. Han er professor i økonomi og vinner av Nobelpris i år 2000. Heckman har samlet solid evidens for å bevise effekten av gode omsorgsprogram med høy kvalitet på undervisningen. Og han er ikke alene om å dokumentere gevinsten i å investere i sårbare barn: redusert kriminalitet, lavere helseutgifter, deltagelse i arbeidsliv, og styrkede forutsetninger for å gi egne barn en god barndom.

SOS-barnebyer har igjennom mange år investert i tidlig barndom. I Zimbabwe har vi jobbet siden 1980 da den tidligere østerrikske ambassadøren ba om hjelp og beskyttelse for landets foreldreløse barn. Siden da har organisasjonen samarbeid tett med familier og lokalsamfunn for å styrke dem til å beskytte og ta vare på sine barn. Når barn ikke har noen biologisk familie å bo samme med flytter de til en av våre tre SOS-barnebyer i Zimbawe. Der får de en SOS mor, en ny familie, mulighet til å gå i barnehage og på skole. Som ungdommer trenes de til å klare seg selv, og får tilbud om å flytte til ungdomshus i barnebyen.

Prosessen fem til barnehagen nå er oppe å stå har vært en tålmodighetsprøve for dere, for oss, og ikke minst for de berørte barna og deres foreldre. Det gleder meg at vi sammen er i mål, og at barna skal få en skikkelig barnehage med et godt pedagogisk innhold.

Tusen takk for at dere gjør dette mulig!

Hilsen SOS-barnebyer
ved Kate Bergersen, Leder næringsliv og partnerskap

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: