Sammen er vi tusen

Av Ingrid Christina Matre
Assisterende styrer i Espira Rå


Barn som hjelper barn er en magisk tanke. Denne tanken ville Espira leke mer med for en del år siden, og dette har nå resultert i en flott barnehage i Zimbabwe. En barnehage jeg er stolt over å få være tilstede i når den skal åpnes offisielt!


Jeg heter Ingrid Christina Matre og er nå assisterende styrer i Espira Rå i Bergen. Vi er en stor barnehage med 255 barn fordelt på 11 avdelinger, og nesten 60 ansatte.

Da Espira startet sitt samarbeid med SOS barnebyer om å realisere en barnehage i Afrika jobbet jeg som pedagogisk leder på avdeling. Det var lett å la seg engasjere i Espira sitt nye prosjekt, og gjennom årlige FN markeringer og konserter i barnehagen, med barnas familier på laget, har vi vært med å samle inn tusenvis av kroner.

På veien har det vært noen hinder, og vi har ventet i spenning på når vi kunne fortelle barn og foreldre at barnehagen er blitt virkelighet.

I denne prosessen har jeg sett mange flittige barnefingre lage kunstverk med omtanke for å hjelpe andre barn. Vi har tilegnet oss kunnskap om Zimbabwe og SOS barnebyer sitt flotte arbeid, og sammen kan vi være stolte over arbeidet som er lagt ned i mange av Espiras barnehager.

Det er nå det hele starter, og jeg er så heldig at jeg får være med på denne reisen.

For noen uker siden fikk jeg møte reisefølget mitt på hovedkontoret i Oslo, og SOS barnebyer informerte og svarte på alle mine tusen spørsmål om alt fra vaksiner og forhåndsregler til hvilke inntrykk jeg kan forvente meg. Inntrykkene vil bli mange, og jeg vet at jeg må være tilstede fysisk for å forstå hva jeg skal være med på.

Det gjorde sterkt inntrykk å høre SOS fortelle fra deres tidligere turer, og om barn som har fått et nytt liv etter at de flyttet inn i en SOS barneby. Nå er dette bare tanker og fantasier i hodet mitt, men om ikke lenge skal disse tankene bli byttet ut med minner for livet. Jeg er så spent på hvordan barnehagen ser ut og hvordan hverdagen til barna der er. Kan noe ligne på vår barnehagehverdag?

I Espira jobber vi daglig for at barna i våre barnehager skal få en fantastisk start på livet. Dette høres fint ut på papiret, men vi som jobber i barnehage vet at bak disse ordene ligger mye hardt arbeid og nestekjærlighet. Noe som er en selvfølge! Tv-bilder ruller nesten daglig over skjermen og viser en liten del av elendigheten i verden- en verden våre barn er en del av.

Jeg er selv mamma til to gutter på 4 og 7 år, og det er ikke fritt for at det kommer en del tanker rundt morsrollen i forbindelse med Zimbabwebesøket. For ikke lenge siden fortalte jeg dem at mamma skal til Afrika. Det kom spontant fra eldstemann med et bekymret blikk at der må jeg ikke reise! Jeg kommer til å bli full av myggestikk, for alle i Afrika har det! Han skulle bare visst at en av mine bekymringer, helt til jeg fikk snakket med SOS barnebyer på møtet i Oslo nylig, var nettopp mygg. En liten bagatell når en sammenligner med bagasjen barna i Zimbabwe bærer på.

I neste øyeblikk ville yngstemann at jeg skal ta bilde av en elefant hvis jeg møter på en, og stemningen ble en helt annen rundt middagsbordet. Dette sier litt om hvordan barn svinger fra bekymring til glede, og jeg har gjort meg opp en del tanker om barna som lever i barnebyen i Zimbabwe. Vil jeg se glade barn? Barn som leker og føler seg fri? Og hvordan vil det føles å reise derfra igjen?

I min barnehage holder barna i de to eldste kullene en flott konsert for sine familier årlig hvor inntekter fra billetter og kakesalg går til barnehagen vår i Zimbabwe. Med 100 barn på scenen kreves en del forarbeid og øving, og i begynnelsen av mars starter vi forberedelsene til årets konsert med en fellessamling om Afrika. Denne våren blir spesiell for til neste øving vil jeg ha med lokalkunnskap tilbake i kofferten, personlige historier og mange minner.

Jeg vil avslutte med en linje fra fjorårets konsert som sier mye om hvor lite som skal til for å bidra. Vi kan alle gjøre en forskjell…..

«Alene er du en, men sammen er vi tusen»

En kommentar om “Sammen er vi tusen

Legg til din

  1. Fint skrevet, Ingrid.Dette er samfunnsarbeid på sitt beste. Jeg er stolt av Espira for dette prosjekt. Godt å se Espira verdiene krysser grensene. Glader barn?Hva er det som definere glede?Du kommer sikkert å få mange inntrykker som skal gi deg både sorg og glede. Jeg gi meg selv friheten å si til deg…..reise med et åpent sinn fordi alt er relativt og kos deg.Deres engasjemang er skikkelig AWESOME. Gleder meg til din neste innlegg. Sol i Norge, Sol i Zimbabwe!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: