En fantastisk åpningsdag

Av Jens Schei Hansen
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør
Kunnskapsbarnehagen EspiraÅpningen av barnehagen Espira har bygget, og skal drifte sammen med SOS-barnebyer ble en mer fantastisk dag enn noen av oss kunne drømme om. Det ble ikke bare en åpning av en barnehage, det ble en folkefest!

Vi var spente om morgenen, Live, Albert, Ingrid og meg selv. Nå var dagen kommet, etter å ha reist nesten et døgn med fly for å komme til Harare i Zimbabwe. I dag skulle barnehagen åpnes.

I to år har Espiras barnehager samlet inn penger for å kunne finansiere bygging og drifting av barnehagen. Dette er et prosjekt som alle Espiras barnehager har et nært forhold til.

Bindura
Turen fra Harare til Bindura tar ca halvannen time med bil. Gjennom et frodig landskap. På veien så vi mange barn som var på vei til barnehager og skoler. Det er ikke uvanlig at selv så små barn som treåringer går opptil 5-10 kilometer til barnehage og skole. Begge veier. Alene….

Vi så kvinner som vandret langs veien med tunge bører på hodet. For en balanse! En kunnskap de trenes til fra de er småjenter.

I bilen hadde vi selvsagt selskap av Kate og Gunnhild fra SOS-barnebyer i Norge. Og også Ayanda som er ansvarlig for skoler og barnehager i SOS-barnebyer i Zimbabwe. En fantastisk person som oser kompetanse, verdighet og myndighet. Hun håndterte kontant alle forsøk underveis fra politiet som ønsket å ”bøtelegge” oss. Alltid avsluttet med smil og latter fra både Ayanda og politiet. Utrolig !

Når vi kom fram til Bindura hadde vi først et møte med ledelsen fra selve barnebyen og fra den lokale skolen for å få kunnskap om de lokale forhold. Jeg presenterte Espira og fortalte hvordan vi samlet inn penger.

Barnehagen vår
Deretter tok vi fatt på siste etappe til barnehagen vår. Det var ytterligere et par mil. Nå på grusvei, virkelig inn i ødemarken. Over smale broer og bratte bakker. Overalt beitet kyr, sauer og geiter langs veikanten. Mange solgte nygrillede maiskolber som de varmet i provisoriske vedovner.

Til slutt kom vi frem til stedet der barnehagen ligger. Like ved en skole som også drives av SOS-barnebyer.

Sjokket!
Vi trodde det skulle være et tyvetalls personer tilstede ved åpningen. I tillegg til barna. Nope – vi så at det måtte være minst fem hundre mennesker tilstede. Kanskje mange flere. Elevene ved den lokale skolen hadde åpenbart fått fri for å delta.

Det var underholdning av barnedansegruppe som hadde en energi vi ikke hadde sett maken til. Det var satt frem stoler, reservert til oss på første rad. Proft lydanlegg med mikrofon og talerstol. Blant gjestene fant vi øverste leder for SOS-barnebyer i Zimbabwe, en av direktørene i det vi tror må være det Zimbabwiske utdanningsdirektoratet, samt mange andre prominente personer.

Jeg holdt åpningstalen fra Espira og la vekt på at dette prosjektet er realisert ved at barn hjelper barn. Det var et budskap de likte veldig godt.

Deretter var det snorklipping som ble utført av Kate fra SOS-barnebyer og meg.

Til slutt fikk vi møte barna. Live og Ingrid satte umiddelbart i gang en dans med de som varte og varte og begeistringen var enorm hos alle parter.

Dette var det vi hadde ventet på. Endelig var barnehagen åpnet.

Selve barnehagen er flott med god plass og fine kjøkken og sanitærforhold. Her kan barna få en god start på sitt utdanningsløp.

Vi i Espiras delegasjon satte enormt stor pris på dette flotte arrangementet og synes SOS-barnebyer i både Norge og Zimbabwe har gjort en super jobb med åpningsfesten.

Dette er ikke slutten på et byggeprosjekt. Dette er selve starten på et langvarig samarbeid mellom Espira og SOS-barnebyer.

I dag skal vi tilbake til barnehagen og bli bedre kjent med barna og de ansatte. Og vi gleder oss!

 


 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: