En faglig time

Av Ingrid Christina Matre
Assisterende styrer i Espira Rå Barnehage


Noe magisk skjedde for skydekket sprakk, og solen steikte fra skyfri himmel rett før vi skulle i ilden. Barna i Zimbabwe er ikke vant til slike samlinger som vi ser på som en helt naturlig del av hverdagen til våre barn i Norge.

Barna i norske barnehager opplever lek og glede i barnehagen hver dag med engasjerte voksne som har kompetanse på området. Lek er ikke bare noe man gjør mellom aktiviteter for å få tiden til å gå, men en grunnstein i barnas utvikling helt fra fødsel av. Barn tilegner seg livets lærdom gjennom lek og sosialt samvær, og med voksne som veileder og støtter underveis blir barna rustet for nye utfordringer.

Som pedagog har jeg alltid noen triks i ermet når jeg skal holde en samlingsstund, og etter mange års erfaring krever en slik stund mindre planlegging enn det gjorde tidlig i karrieren. Man bygger seg opp et repertoar, og blir tryggere på hva barna faktisk vil ha. Barn er et takknemlig og ærlig publikum. Før avreise til Zimbabwe ble jeg sammen med Live utfordret til å holde en samling for barna i Espirabarnehagen i Bindura. En skrekkblandet fryd spredte seg i kroppen, og det dukket opp en hel haug med spørsmål. Jeg kvier meg sjelden for å være leken, men ville barna i Zimbabwe forstå hva vi ville formidle til dem? Språklige utfordringer lå på første plass.

Live og jeg hadde knapt møtt hverandre før selve turen, men matchet godt ved første blikk. Jeg skrev noen meldinger med henne noen dager før vi skulle reise, og vi avtalte å ta med oss noen rekvisitter hver og mye godt humør. Resten fikk vi planlegge da vi kom frem siden hverdagen var mer enn travel siste dagene. At brikkene skulle falle på plass i en gammel minibuss på en humpete vei mot Bindura i siste liten var ikke helt etter planen. Heller ikke at himmelen åpnet seg og jorden ble til et gjørmebad av regnet som plasket ned. Vi hadde nemlig dagen før, under selve åpningen, sett for oss en koselig plass i skyggen hvor det hele skulle foregå.

På vei til samlingBarna i Zimbabwe er ikke vant til slike samlinger som vi ser på som en helt naturlig del av hverdagen til våre barn i Norge. På rad og rekke gikk de disiplinert og satt seg. Barna visste da lite om hva de skulle være med på, og Live og jeg stod i vinduet og lusket på dem. Vi lurte veldig på hva som foregikk i tankene deres der og da.

Da vi entret scenen i det fri var barna med fra første stund. En liten dramaøkt med påfølgende sanger og bevegelser. Barna ble mer og mer ivrige. Språket var ingen hindring! Vi ble vitne til at barn er barn uansett hudfarge, språk eller bakgrunn. Barna i Bindura reiste seg opp og danset etter beste evne. At de ikke skjønte hva de sang om betydde ingenting. Smilene holdt på å gå rundt og barnelatter kunne høres på lang avstand!

samling ingrid og live 4
Å stå der i sikkert 30 grader hvor svetten silte og stemmen brast på grunn av litt dårlig kondis gjorde noe med meg! Jeg ser for meg de rørende scenene der vi har fanget oppmerksomheten til hele gjengen, og alt jeg ser akkurat da er barn som stråler lykke for bare en liten stund. Barna vrikket på rompene og veivet ned armene i takt. Barn i Afrika kan danse!! De synger så det ljomer i veggene og viser en stolthet over det de har og kan klare.

At vi to førskolelærere fra lille Norge kunne engasjere 120 afrikanske barn med noen rasleegg, såpebobler, litt drama og en stor porsjon spilleglede har gitt mersmak!

Språk er ingen hindring, bare en utfordring!


Mange spennende inntrykk

Av Albert Hagen, Drifts- og markedsdirektør i Espira


 
Hverdagen kan endre seg fort, og noen ganger helt uventet. Perspektiver blir snudd på hodet og jeg opplever noe jeg aldri kunne forberede meg på.

Over hundre barn kommer imot meg fra barnehagen vår i Zimbabwe. Jeg blir møtt med tillitsfulle øyne men også spørrende blikk. Hvem er vi som kommer med t-skjorter med spiren på magen? Jeg får lov å sette meg ned med barnehagebarn i Zimbabwe i svalen under taket på deres nye barnehage.

Jeg sitter der og ser på at Ingrid og Live hjelper de ansatte med å gi barna dagens måltid. På veien opp i bilen hørte jeg på planlegging av barnehagetimen Live og Ingrid skal ha og plutselig var timen igang. Der sitter barna forventningsfulle og så dukker det to «espiradamer» opp i stripete badedrakter. Har aldri sett så mange overraskende barneansikt som fikk sin aller første forestilling fra Norge noensinne. Og for en forestilling. Det ble latter, rytmer, regler med sang og barna fikk se sine aller første såpebobler.

Jeg kjenner at jeg er stolt av å jobbe i Espira og at vi har en fantastisk dag sammen med SOS barnebyer.

Samling_ingrid og live

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: