Tøft besøk i Bulawayo

Av Jens Schei Hansen,
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør EspiraEspira-delegasjonen besøkte noen hardt prøvede familier i Bulawayo. Det ble en sterk opplevelse.

P1000313

Vi ble hentet på hotellet kl. 05.45 og kjørt ut til flyplassen. Vi skulle fly til Bulawayo, den nest største byen i Zimbabwe for å se nærmere på SOS Barnebyers aktiviteter i det området. I tillegg til å åpne vår barnehage i Bindura, ønsket nemlig både vi og SOS Barnebyer at vi skulle få se mer av deres virksomhet i Zimbabwe når vi først var i landet. Med retur til hotellet kl. 20.30 samme dag, ble det en lang økt.

Etter en halvtimes flytur med Air Zimbabwe landet vi i Bulawayo. Etter en rask frokost besøkte vi en barnehage og skole i byen. Både barnehagen og skolen hadde vært i drift siden 1994 og hadde fine fasiliteter og var en blanding av ordinær privatskole og skole for barn som er støttet av SOS Barnebyer.

Etter skolebesøket ble vi kjørt til utkanten av byen for å møte familier som var støttet gjennom SOS Barnebyers FSP-ordning (Family Supporting Program). Det vil si at man gir støtte til noen som tar seg av foreldreløse barn. Først møtte vi en eldre kvinne som hadde tatt seg av tre barn. Barna var nå så store at de ikke var en del av programmet lenger. Kvinnen hadde blant annet fått støtte til å kjøpe en symaskin slik at hun kunne skaffe seg noen inntekter selv, blant annet ved å reparere skoleuniformer. Hun solgte også noen blomster og frukt.

Det fP1000315ørste som slo oss da vi kom hjem til henne var alle vannflaskene som sto stablet over hele uteplassen. Det var fordi vannkranen ofte ikke virket slik at hun måtte ha litt i reserve. Ellers opptok symaskinen nesten hele kjøkkenet hennes og man må bare bli imponert over at hun hadde tatt seg av tre barn i det huset. Hun la ikke skjul på at livet var vanskelig.

Neste familie vi besøkte var to jenter på 19 og 22 år som delte en liten to roms leilighet med en annen jente. Det var hun på 22 som hadde fått støtte av SOS Barnebyer for å ta seg av seg selv og lillesøsteren. De hadde ingen kjennskap til sine egne foreldre. Storesøster hadde alltid tatt seg av lillesøsteren, som nå drømte om å kunne starte på universitetet. Storesøster var arbeidsledig… Det var vondt å se hvor kummerlig de bodde og vi kan bare ane hvor vanskelig dette livet må være for de to unge jentene.

Det er imponerende å se den jobben SOS Barnebyer legger ned. De ser hvert enkelt individ og forsøker å hjelpe flest mulig til et bedre liv, slik at de kan klare seg uten støtte. Ikke lett i et land med over 95 (!) prosent arbeidsledighet.

Det er ikke lett å beskrive hva slags inntrykk dette gjør på oss som har vokst opp i et land proppfullt av rettigheter og sikkerhetsnett, men at det gjør sterkt inntrykk er det ikke tvil om.

Vi er i hvert fall blitt overbevist om at vi i SOS Barnebyer har funnet en verdig partner som deler våre verdier fullt ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: