Takknemlighet har fått en ny betydning

Av Ingrid Christina Matre,
assisterende styrer i Espira RåHistoriene er mange og inntrykkene enda flere. Denne turen har vært innom hele følelsesregisteret. Jeg har sett så mange triste skjebner, men også sett hvor takknemlig de er for det lille de har. Vi kommer fra et materialistisk velferdssamfunn hvor overflod gjerne gjør at vi tar godene våre for gitt mange ganger. Da jeg landet på Flesland lørdag ettermiddag stod mine fine gutter og viftet med norske flagg. Jeg kjente tårene presse på, og innså hvor mye jeg hadde savnet dem. Jeg gledet meg sånn til å dele historier, bilder og videoklipp fra min reise, og prøve å få dem til å forstå hvor heldige de er som vokser opp i trygge Norge.

image3

Det hele startet i bilen på vei hjem. Jeg fortalte dem om dag to ute i barnehagen vår i Bindura. Barna skulle sette seg på et stort teppe under tak for å innta gjerne dagens eneste måltid. Tålmodig stod de to og to på rekke og ventet mens en frivillig pappa og en til skulle rulle ut et teppe som var for stort for altanen. Ikke en eneste knuffet borti en annen eller gjorde tegn til å bli utålmodig selv om dette arbeidet gav de to mennene hodebry. Da teppet endelig var på plass dirigerte læreren dem en og en på plass og de fulgte hver eneste beskjed de fikk. Jeg skjønte ikke et ord av det de sa, men det var tydelig at de hadde respekt for læreren sin, og etter kort stund satt de som perler på en snor og ventet på maten sin. Fortsatt like rolige og tilfreds. Da maten endelig kom fikk jeg hjelpe til å dele ut, og noen av dem foldet hendene og bukket med hodet da de fikk et rødt fat i hendene med en loffskive med servelat. Det var musestille under selve måltidet, og det så ut til at barna nøt skivene. Ikke en skorpe var igjen på fatene. Mens barna spiste hadde vi kontakt med små vink og smil. Dette språket var blitt vårt felles språk, og det er magisk hvordan man kan knytte kontakt med nye mennesker ved bare å dele et smil. Nå var vi blitt litt kjent.

image1

Da vi hadde vært i barnehagen noen timer ble vi kjørt i minibussen langs en humpete landevei. Samme landeveien som mange av barna går langs alene til og fra skolen hver dag. Vi skulle vi få komme hjem til en av guttene i barnehagen for å se hvordan han bodde. Dette var et sterkt syn. På trappen satt moren hans og ventet. Tunet deres besto av 5 små bygninger. Et bad, et kjøkken, et toalett, hovedhuset og et ekstra soverom hvor den lille gutten sov. Huset var ikke særlig å skryte av, og det luktet stramt. Badet var noen vegger hvor man dusjet ved å helle vann fra en bøtte, toalettet var et hull i gulvet og kjøkkenet var et rundt hus av leire med bålplass i midten. De hadde et solcellepanel på taket som sikker forsynte dem med litt strøm, men ellers var det lite luksus å spore.

I skrivende stund sitter jeg i bilen på vei mot påskefjellet med bæreposer full av mat og kos, varme klær og hele familien rundt meg. Tankene vender stadig tilbake til Afrika, og hvordan de ønsket oss velkommen med det de hadde å tilby. De reiser ikke på ferie i sus og dus eller går bananas på shopping. Mange av dem klarer sikkert ikke å forestille seg livet vårt i Norge. De vet ikke hva slik luksus er, men det vet jeg! Etter å ha vært i den tredje verden og kjent deres fattigdom på kroppen, håper jeg at jeg i fremtiden vil tenke over mine valg. Jeg vil også prøve å lære mine små både hjemme og i barnehagen at det finnes en verden utenfor vår, og hvis alle bidrar litt kan man hjelpe mange. Barna i Bindura skal kjenne at de har mange små og store venner i lille Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: