Å ruste barna til livet

Av Live Lo Tessem,
Pedagogisk leder/spesialpedagog i Espira SnurrefjelletI løpet av påskeuken har jeg reflektert mye over ulikhetene i barnehagene i Norge og barnehagene i Zimbabwe.

I Norge har vi barnehageloven og rammeplanen som vi må forholde oss til når vi skal ut å jobbe i de norske barnehagene. Lek, læring, danning og omsorg er noen av de mange områdene barna i norske barnehager skal lære. Dette er viktig for oss fordi vi ønsker å gi barna best mulige muligheter i livet. Vi ønsker å ruste barna til å bli gode samfunnsborgere i vårt samfunn.

I Zimbabwe, hvor jeg ønsker å trekke frem vår Espirabarnehage i Bindura, er de også opptatt av å ruste barna til å bli best mulig samfunnsborgere i sitt samfunn. Med der er det andre områder som er viktigere for å klare seg senere i livet.

Mens vi var i Zimbabwe lærte vi at barnehagen er stedet hvor mange av barna får sitt eneste måltid i løpet av dagen. Barnas foresatte er veldig opptatt av at barna skal gå til barnehagen, mye på grunn av maten.

Det andre som er en av de viktige områdene i Espirabarnehagen er at barna skal lære å lage ulike ting, blant annet å sy, brodere og lage møbler. De skal lære å så og høste maiskorn og andre grønnsaker.

Mange vil kanskje tenke at utviklingen ikke har kommet så langt i Zimbabwe, men hva alle disse barna kan allerede i barnehagealder, er helt utrolig.

Det som jeg sitter å tenker på i dag er at alle de voksne som jobber i Espirabarnehagen vår, er opptatt av å lære av oss og utvikle seg videre, i tillegg til kunnskapen de allerede har om barnehager i sitt land. De ønsket å bruke det de lærte i min og Ingrid sin samling og de var opptatt av hva vi gjør i norske barnehager.

Jeg ser enda store forskjeller mellom barnehager i Norge og Zimbabwe, men en ting er sikkert; begge parter gjør alt de kan for at barna skal ha det godt og bli gode og trygge samfunnsborgere.


Spirehilsen fra Live

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: