Vårens vakreste eventyr

Skrevet av Ingrid Christina Matre
Assisterende styrer, Espira Rå


For tredje året på rad hadde vi denne uken gleden av å presentere vårens vakreste eventyr for familiene til 110 sangglade barn i barnehagen vår. En veldedighetskonsert til inntekt for vår kjære barnehage i Zimbabwe. Det ligger mye arbeid bak et slikt arrangement, og alle roller er like viktige for at alt skal være klart til premieren. Personalet startet allerede kvelden før med å bake kaker og muffins til kakesalget.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Barnas reise startet onsdag 2.mars på fellesrommet. 110 barn var samlet for å se et teaterstykke der jeg oppsøkte reisebyrået til Bob Kåre. Her var det både geografi,, musikk og naturfag på agendaen. Jeg fikk mange reisetips, og barna hjalp meg å pakke kofferten sånn at jeg var best mulig rustet for vær, vind og eventuelle uhell.. Videre bar det til doktor Doogie som kunne fortelle at det var viktig å ta vaksiner og bruke antibac. I løpet av denne seansen sang vi noen av sangene som barna skulle lære til konserten, og med tilbake til avdelingene fikk de cd og sanghefte. Det hele var i gang, og det var bare å begynne og øve.

Min avreise til Zimbabwe nærmet seg med stormskritt og fredagen etter samlet barna seg på amfiet på lekeplassen. Jeg hadde kjøpt noen gaver som jeg skulle ha med fra barna i Espira Rå, og etter at vi hadde sunget Zimbabwesangen vår var det mange hjelpsomme barn som ville bære kofferten min inn på kontoret.

Med magen full av sommerfugler tok jeg og reisefølget mitt av fra Gardermoen søndag 13.mars, og en 24 timers reise lå foran oss. Jeg hadde lest meg litt opp, og var litt smånervøs og veldig spent for hva som ventet meg.

Før jeg reiste hadde jeg planen klar! Jeg måtte ha med meg noe tilbake i kofferten som vi kunne lære av og gjerne bruke på konserten. Med det i tankene trålet jeg gjennom alle de afrikanske sangene som var å finne på flyet, og det var da den dukket opp! Khauleza med Hugh Masekela! Dette skulle være åpningen på konserten 1.juni 2016, og slik ble det! Dette var sangen barna kom dansende ned midtgangen til hvor de spilte på rytmeegg som jeg kjøpte med fra et marked i Harare.

Tirsdag 15.mars var den store dagen hvor barnehagen skulle offisielt åpnes, og solen stekte fra skyfri himmel. Om jeg hadde vært spent før så kunne ikke følelsen beskrives for hva som foregikk innvendig i minibussen på vei mot Bindura. Da vi rundet hjørnet og barnehagen kom til syne falt brikkene på plass. Barnehagen var festpyntet med blomster og ballonger, og barn og voksne strålte mot oss. Vi ble behandlet som kjendiser på første rad i skyggen mens barn danset og den ene talen med godord etter den andre ble fremført fra talerstolen.

Barna satt under trærne i skyggen og fulgte med seremonien. Da jeg endelig fikk møte de ble high-five og store smil vårt felles språk. Barna kom til fra alle kanter, og der og da føltes det som vi kunne hilst for evig.

Dagen etter kom vi tilbake til barnehagen i et litt mindre formelt besøk. Denne dagen skulle vi leke med barna, og få et innblikk i barnehagehverdagen i Bindura. Det var også denne dagen jeg og Live fra Espira Snurrefjellet skulle fremføre en samlingsstund for 120 afrikanske barn som overhodet ikke visste hva de gikk til da de satte seg samlet og ventet på at noe skulle skje. I stripete badedrakter fikk vi barna til å danse og synge med, og det var rørende å se at selv om vi ikke snakket samme språk så skjønte de oss likevel.

Etter samlingen var det på tide med et lite gavedryss, hoppetau, puslespill og nydelige tegninger fra barna i Espira Rå falt i smak. Tegningene hadde jeg samlet i en perm og skrevet en liten hilsen. Personalet i Bindura oversatte for barna og det var tydelig at de likte det de hørte!

Konserten var fortsatt veldig i tankene mine, og før jeg reiste hadde jeg også lovet «Råstjernene» at jeg skulle ha med en sang hjem som de synger i Zimbabwe. Det fikk jeg! Minibussen som skulle frakte oss videre til neste post på programmet måtte vente sånn at jeg fikk gjøre ferdig innspillingen der verdens søteste barnehageansatt sang og sang mens hun lo da jeg ikke klarte krølle tungen som henne for å få ut ordene jeg skulle ha med hjem til Norge. Det fikk holde med første vers. På konserten onsdag ble opptaket med syngende barn i Bindura vist for publikum på storskjerm, og etterpå sunget av de nydelige stjernene i Espira Rå. Da jeg kom tilbake fra turen var dette noe av det første jeg viste dem på en fellessamling samtidig som de fikk se bilder av hvordan barnehagen så ut og hvordan barna hadde det. Shona heter språket vi skulle synge på, og det tok jammen ikke mange minuttene før Råstjernene sang av full hals som om de var innfødte fra Bindura. Dette lovet godt for konserten!

På denne første samlingen etter at jeg kom hjem hadde jeg med kofferten som barna i Rå hadde pakket gaver i før avreise. Nå var den fylt med gaver til dem. Ulike instrumenter, håndmalte bilder som symboliserte livet i Afrika og flagg.

Nysgjerrige barn fikk se bilder fra turen, og mange jublet og pekte da de så meg innimellom alle de afrikanske barna. «Der er du, Ingrid», ropte de. Det var nesten sånn at jeg måtte klype meg i armen for å forstå at jeg faktisk hadde vært med på denne fantastiske reisen. Noe av det som gjorde aller sterkest inntrykk var da jeg fortalte at i Barnehagen i Bindura hadde de fått 3 små toaletter. Jeg hadde vært på hjemmebesøk hos en av guttene fra barnehagen der toalettet var i et rundt hus med hull i gulvet, og kontrastene var store til de moderne toalettene som var kommet på plass i barnehagen. Barna i Rå sperret opp øynene da jeg fortalte at noen av barna i Zimbabwe var redd for å gå på disse toalettene, og dette har de spurt meg om mange ganger siden. «Er barna i Afrika fortsatt redde for å gå på do, Ingrid?» «Hvorfor er de så redde?»

Fra 2.mars og frem til onsdag denne uken har barna og personalet på avdelingene øvd til konsert. En konsert de holder for å hjelpe andre barn til en fantastisk start på livet.. Espira drifter denne flotte barnehagen gjennom SOS barnebyer. I SOS er alle barn som hjelper andre barn, «solsikkebarn». Barna har til og med sin egen lov som sier at «barn kan bruke sine evner der de er og hvor de bor til å hjelpe andre barn på denne jord». Med solsikker på kinnet sang 110 Råstjerner for foreldre, søsken og besteforeldre med et håp om å gjøre hverdagen i Bindura litt lysere. Hele denne festdagen gikk mange av barna spente rundt med sommerfugler i magen og kanskje noen nerver på toppen. Personalet jobbet alle fra morgen til kveld for å koke nok kaffe, varme pølser, lage klar salgsboder, rigge scene og lyd, blåse ballonger og mye annet, men ikke minst var de sammen med de spente barna som skulle ønske familiene sine velkommen kl.17 og synge for en fullsatt aula på naboskolen. Barna samlet seg på fellesrommene fra kl.15.30, og ble servert fylte baguetter, toppet med ansiktsmaling og gul uniform.

Stolt og kry gikk de hånd i hånd fra barnehagen kl.16.50 for å stille opp på scenen. Da hadde publikum allerede ventet i salen en stund, for man må være tidlig ute hvis man vil ha de beste setene. Barna har sunget mens de perlet, tegnet, disset og syklet de siste månedene, og jeg som en av kordirigentene kan skrive under på at Råstjenene sang på sitt beste på onsdag!  Vi var stolt og kry av å kunne presentere den herlige gjengen av barn som strålte fra scenen, og skapte minner for livet. Det skal litt til å ikke bli rørt av barn som synger, og vi er ikke i tvil om at våre egne Råstjerner kan kunsten å skape uforglemmelige øyeblikk. Vi digger dem hver og en!

Hundrevis av boller, kaker og lodd og en enda større giverglede samlet til sammen inn 31072 kr, og alle vi i Espira Rå er takknemlige for at så mange vil være med på å gjøre en forskjell for barna i Bindura!

Hilsen Ingrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: