Veien videre

Skrevet av Jens Schei Hansen,
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i EspiraNå er besøket over for denne gang, og vi drar hjem med mange nye inntrykk og har kunnet konstatere at barnehagen drives vel på alle mulige måter. Men det er fortsatt mange utfordringer i området.


Det vil si at første del av prosjektet har vært vellykket, nemlig å bygge barnehagen og sette den i drift. Espiras ambisjon videre er å fortsette driften av barnehagen, men også å bidra med videreutvikling av prosjekter i området rundt der barnehagen ligger, i tett samarbeid med SOS Barnebyer.

Nøden er stor og det er viktig å bruke innsamlede midler på mest mulig fornuftig måte. Det være seg solcellepaneler, vannbrønner og lavterskeltilbud innen helse for mor og barn. Barna begynner ikke i barnehagen før de er tre år og det ville være fint å kunne gjøre noe for de mindre barna også.

Dette med tilgang på rent vann er essensielt. Flere av mødrene vi snakket med sa at de måtte gå opp til tre kilometer hver vei for å hente vann. Vannet bar de på hodet hjem i store dunker. Da blir hver dråpe dyrebar, og det kan være at vask og generelle hygiene bli nedprioritert. Derfor er støtte til vannbrønner med manuelle pumper et billig og enkelt tiltak som kan gjøre hverdagen enklere for mange, og har stor betydning for barnas helse.

Det er mange gode ideèr og entusiasmen for å gjøre mer er stor både hos Espira og hos SOS Barnebyer. Ofte er det lite som skal til for å få gjort noe bra for mange.

Det har vært en god uke. Vi har hatt god tid i barnehagen, sammen med barna og de ansatte. Det er fint å se hva de har fått til siden vi var her forrige gang, i midten av mars. Ikke minst er det imponerende at de har fått laget en stor grønnsakshage som er i full drift. Dette er et viktig bidrag til barnas ernæring. Den tradisjonelle kosten i dette området består av maisgrøt og atter maisgrøt, og mange av barna er underernærte som følge av dette. Med gønnsakshagen vil barnehagen kunne høste det de trenger av grønnsaker og sørge for at barna får mer ernæringsrik mat.

Det er også imponerende at de har fått orden på uteområdene, og vi kunne selv se at alle lekene og lekeapparatene var svært populære.

Uken har også vært preget av mange gode samtaler med SOS Barnebyer i Zimbabwe, ikke minst Ayanda som er lokalt ansvarlig for prosjektet. Men vi har også hatt gode samtaler om det videre arbeidet med National Director for SOS Barnebyer i Zimbabwe og de lokale lederne i Bindura-området.

Alle legger stor vekt på barnehagens betydning for lokalsamfunnet, og at alle som bor i området har fått et nært forhold til barnehagen. Dette så vi blant annet ved at flere av foreldrene, på eget initiativ, møtte opp i barnehagen for å jobbe i grønnsakshagen eller hjelpe til på annet vis.

Dessverre er det tøft for mange i Zimbabwe nå. Landet lider av mangel på kontanter, og det er kritisk for et land der mange ikke har bankkort og stort sett alle transaksjoner skjer med kontanter. Mange var bekymret over situasjonen og fryktet at det blir verre før man finner en løsning. Det er satt begrensninger for uttak i minibanker og bedrifter, som ofte betaler sine ansattes lønninger med kontanter.

Vi håper dette finner sin løsning snart slik at landet ikke går fra vondt til verre.

Selv om Zimbabwe er et land med sine utfordringer, er vi i Espira trygge på at vårt prosjekt bidrar til et bedre liv for mange barn. Vi er en langsiktig partner for SOS Barnebyer og sammen med de skal vi gjøre vårt for å bidra så godt vi kan.

Dette er mulig fordi Espira-barnehagene gjør en kjempejobb med å samle inn penger som går direkte til prosjektet. Hver krone teller. Det at barn i Norge hjelper barn i Afrika er et budskap som alle vi møter blir veldig rørt av, og takknemlig for.

Når vi kommer hjem skal vi fortsette samtalene med SOS Barnebyer og hvordan vi best kan bidra med vår hjelp i tiden som kommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: