Møt delegasjonen: Mari

Jeg heter Mari og jeg jobber som fag- og utviklingssjef i administrasjonen i Espira. Arbeidet mitt består blant annet av å støtte våre barnehager i implementeringen av den nye rammeplanen, for eksempel gjennom å utvikle kurs eller støtte- og veiledningsmateriell.


IMG_6703Nå er det mindre enn en uke til vi skal reise til Zimbabwe og tankene mine er stadig mer rettet mot menneskene vi skal møte og det vi skal oppleve der. Jeg har lyst til å fortelle litt om hvorfor jeg skal være med på denne turen.

Det er våre 95 barnehager som gjør Espiras samarbeid med SOS-barnebyer mulig. Barn, ansatte og foreldre gjør en fantastisk innsats og deltar i innsamling av midler til barnehagen i Zimbabwe. Mange av våre barnehager gjennomfører også spennende og lærerike prosjekter som handler om barnehagen i Zimbabwe og barna som er der. I Espira har vi nå lyst til å gi barnehagene våre enda bedre muligheter til å bli kjent med barna, barnehagen og landsbyen i Bindura. Derfor skal vi lage et støttemateriell som personalet kan bruke når de forteller barna om barnehagen og som kan vise barna i Norge litt mer om hva barna i Bindura er opptatt av og hvordan de lever. Barna i Bindura er som andre barn – de leker og ler, synger, tuller og tøyser. Men det er også mye som er annerledes for disse barna, sammenlignet med hvordan vi har det i Norge. For eksempel er det noen som må gå opp til en mil for å komme til barnehagen, noen spiser dagens eneste måltid i barnehagen, og veldig mange av barna har mistet foreldrene sine. Sammen med mitt reisefølge skal jeg samle historier, sanger, bilder og film i de dagene vi er der – så skal vi sette dette sammen til et materiell som bringer disse barnas hverdag litt nærmere vår egen.

I barnehagens formålsparagraf står det at barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet.

I den nye rammeplanen for barnehagen står det blant annet at barna skal få oppleve at det finnes mange måter å tenke, handle og leve på. Barnehagen skal vise hvordan alle kan lære av hverandre og fremme barnas nysgjerrighet og undring over likheter og forskjeller. Barnehagen skal by på varierte impulser, opplevelser og erfaringer og omfatte lokale, nasjonale og internasjonale perspektiver.

Dette er barnehagens verdigrunnlag. Det betyr at disse verdiene skal gjenspeiles i barnehagehverdagen. Å «bli kjent med» barn som har helt andre livsvilkår enn vi har i Norge gir mange muligheter til samtale og refleksjon rundt hvordan vi er like og forskjellige, men like mye verdt. Når vi samler inn penger til barnehagen i Bindura kan vi utgjøre en forskjell for noen ved at vi bryr oss om hverandre. Det er nestekjærlighet i praksis!

Om noen dager er vi på vei – og det er vanskelig å vite hva som møter oss. Jeg er spent, gleder meg, og er helt sikker på at jeg kommer til å lære mye – både av de menneskene vi skal møte og om meg selv!

Mari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: