En annerledes hverdag

Av Jens Schei Hansen,
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Espira

Espiras tur til Zimbabwe er i stor grad preget av sang og latter og møtet med den gode hverdagen barna har fått i barnehagen vi drifter sammen med SOS Barnebyer.


Men, vi vil også vise delegasjonen hvilke forhold SOS Barnebyer jobber under og hva som er hverdagen for barna som går i barnehagen. Derfor reiser vi hjem og besøker et av barna i et typisk hjem på landsbygda i Zimbabwe. Det er jordhus uten strøm og innlagt vann. Hverdagen for disse familiene er krevende men de klarer seg på et vis med noe i nærheten av naturalhusholdning. Familien vi besøkte hadde noen høner og de produserte noe mais. Mammaen var enke og hun hadde tre barn.

I barnehagen får barna sunn og næringsrik kost og det letter byrden noe for mammaen som skal skaffe mat til seg og sine barn. Når vi var innom hadde hun fanget tre små fisk som hun hadde lagt til røyking. Det var kveldsmaten for hele familien.

Fil 29.09.2017, 10.34.49
Sterke inntrykk

Vi var også innom garasjen der barna holdt til før barnehagen ble bygget. Det er en garasje på en nedlagt farm. Uten noen sanitære fasiliteter. Det gjør et sterkt inntrykk å se denne garasjen som har huset 110 barn i stekende sol, uten vann, lekeplass og doer. Det er lett å bli lei seg når man tenker på den skjevheten av trygghet og materielle gode som er i verden. På landsbygda i Zimbabwe blir dette veldig tydelig og man kan bli fortvilet når man tar innover seg hverdagen til barna her.

Jeg synes det er viktig å vise den norske delegasjonen denne siden av Zimbabwe også. Det viser hva slags forhold barna vokser opp i, men det viser også at det er ganske lite som skal til for å gi barna en bedre hverdag.

Og det er også viktig å huske på at dette er helt vanlig oppvekstvilkår på landsbygda i store deler av Afrika.

IMG_9933
Sterke inntrykk

De aller fleste blir sterkt berørt av møtet med den afrikanske virkeligheten. Vi føler for barna og familiene som ikke får de samme muligheter som barn i våre land. Derfor har vi tro på at en langsiktig satsning på utdanning, helse og ernæring vil gi mange barn en bedre start på livet.

SOS Barnebyer gjør en fantastisk innsats for barna i sine programmer. Jeg blir gang på gang imponert over at de klarer å se hvert enkelt barn og hver enkelt familie. Deres mantra Leave no one behind er en talende rettesnor.

Fil 28.09.2017, 06.04.09

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: