Håpet om en bedre fremtid

Av Marte Branescu,
Pedagog i Espira Sletten

Nå har vi vært her i Zimbabwe noen dager og det har vært mange inntrykk. Det har vært gode og sterke opplevelser som har satt seg og som jeg kommer til å ha med meg hjem igjen.

Onsdag var vi på besøk hos en av guttene som går i barnehagen. Jeg er litt usikker på hvor langt vi kjørte, men det var noen kilometer. Denne veien går denne gutten på 4-5 år hver dag for å komme til barnehagen. Her bodde han med moren sin, som er enke, og to yngre søsken. Det var en sterk opplevelse å komme inn i hjemmet deres. Vi kommer inn i en hytte laget av murstein med stråtak. Dette er kjøkkenet/oppholdsrommet. Utenom har de to sovehytter. Hytta er ryddig, det er bålplass i midten og på rista over bålet ligger det en fisk som hun har fanget. Den er middagsmaten deres. Mor forteller hun selger kyllinger og mais for å få tak i grønnsaker fordi naboens kyr har spist opp hennes grønnsaker. Hun forteller hvor takknemlig hun var for at gutten hennes får gå i barnehagen. Her får han mat to ganger til dagen, og det gjør det en del lettere for henne.

IMG_9933Mens vi sitter inne i kjøkkenhytta løper barna ute og leker akkurat som barna hjemme i Norge. De roper, ler og er glade. Bare at disse løper barfot, er skitne og vet ikke om så mye annet enn livet de har akkurat der. Jeg ser på barna og Maria som leker med dem. Plutselig ser jeg for meg min egen datter på 4år stå der istedenfor den yngste gutten. Da brister det for meg og jeg klarer ikke å holde gråten tilbake. Jeg må trekke meg bort fra de andre. Kontrastene fra dette hjemmet og hjemmet vårt i Norge er så store, og forholdene kan på ingen måte sammenlignes. Disse lever i en ekstrem fattigdom og det er ikke mye de har. Samtidig er det mange som har det mye verre enn denne familien.

Videre gikk tankene mine til hvilken betydning de pengene vi samler inn rundt i barnehagen våre hjemme i Norge har for barna i barnehagen og familiene deres. Hjelpen når ut ikke bare til de 141 barna som går i barnehagen, men den når også ut til foreldrene som også kommer til barnehagen på workshops hvor det blir undervist i aktuelle tema som hygiene, oppdragelse, ernæring osv. Tanken på hvilken konsekvens dette har for fremtiden til disse barna, gir meg håp. Håp om en bedre start på livet og håp om en lysere fremtid enn hva den var i utgangspunktet. På nyåret vil noen av barn begynne på skolen, og ett nytt kull med barn vil få håp om en bedre fremtid. En fremtid som alle vi ansatte og dere som foreldre i Espira er med på å skape for disse barna.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: