Leave no one behind

Av Linda Cecilie Dale,
SOS-barnebyer

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.


Et av hovedprinsippene i bærekraftsmålene er at ingen skal utelates (Leave no one behind). De mest sårbare menneskene må derfor prioriteres.

Hadde det ikke vært for barnehagen i Maizeland så hadde 141 barn i alder 3- 6 år ikke hatt noe tilbud. Mest sannsynlig hadde de også vært underernærte, hatt dårlig helse og en vanskeligere skolestart etterhvert. Dessuten ville lokalsamfunnet ikke hatt tilgang til kunnskap og kompetanse om barns oppvekst, utdanning og helse.

22007310_1100604133410307_3076279798881725864_nBarnehagen i Maizeland er så mye mer enn en barnehage. Den brukes som et samlingssted, en ‘hub’ for kompetansebygging. Fordi, det er viktig å inkludere foreldrene til barna og bygge kompetanse hos dem slik at foreldrene ser verdien av utdanning. Barnehagen holder derfor jevnlig workshops for foreldre og omsorgspersoner (ofte besteforeldre) hvor de lærer om hygiene, ernæring, rettigheter, praktiske oppgaver som søm og viktighet av god omsorg.

Dessuten er det fint å se at omsorgspersonene til barna i barnehagen ofte bidrar med ulike tiltak i barnehagen; bygge ny inngjerding for høner, vedlikeholde områdene rundt og produksjon av enkle leker som tøybamser til barna. Dette er med på å gi foreldrene eierskap til barnehagen og involvere dem i utdanningsløpet.

De minste barna i lokalsamfunnet og deres foreldre får tilgang til helseoppfølging i form av en mobilklinikk som kommer til barnehagen hver måned. Vi fikk med oss at en rekke barn i lokalsamfunnet ble vaksinert mot polio, tuberkulose, stivkrampe og meslinger. Vekt og lengede blir sjekket hos de minste og de som er underernærte følges opp.

På den måten når man ut til de aller mest sårbare og marginaliserte samfunn. Dette er barn og mennesker som ofte lever i blindsonen og ikke har samme tilgang til utdanning og helse.

For å nå ut til de mest marginaliserte samfunn trenger man å samarbeide med sivilt samfunn og lokale partnere som kjenner disse områdene. Dette har blitt enda mer tydelig etter de dager vi har hatt Zimbabwe. Samarbeid er også omtalt som mål nr 17 i FNs bærekraftsmål. Takk til Espira som bidrar til å løfte dette arbeidet sammen med SOS-barnebyer.

Varm hilsen Linda Cecilie Dale, SOS-barnebyer

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: