Store forandringer i Zimbabwe

Av Jens Schei Hansen, Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira

I Zimbabwe har det vært store endringer det siste året. Vi håper hverdagen i barnehagen har vært upåvirket av uroen som har preget landet den siste tiden.

Om noen få dager reiser vi nok en gang til Bindura, Zimbabwe for å besøke barnehagen vi drifter der sammen med SOS-Barnebyer. Prosjektet med å etablere barnehagen startet i 2013 og i 2016 kunne vi åpne barnehagen for 141 barn. Barnehagen finansieres i sin helhet av midler som samles inn i Espira-barnehagene i forbindelse med FN-dagen, sommeravslutninger og andre anledninger der barnehagene kan få inn midler. Alle innsamlede midler går uavkortet til drift av barnehagen og andre tiltak for sårbare familier i samme område.

Espira vokser stadig og vi klarer å samle inn mer penger for hvert år. I 2017 tok vi steget opp og ble en av SOS-Barnebyers fem Hovedsamarbeidspartnere. Noe vi er uendelig stolte av.

Denne gangen består Espiras delegasjon av seks medarbeidere. Lesere av bloggen vil bli kjent med de gjennom egne blogginnlegg etter hvert.

De seks som reiser er:

Mari Fagerheim, Fag- og Utviklingssjef i Espira. Var også med i 2017.

Veronica Egra, Pedagogisk Leder i Espira Vanse i Farsund. Veronica har tidligere jobbet på en skole i India

Tilla Lund Minge, Styrer i Espira Oreid i Halden. Tilla har tidligere jobbet i barnehage i Namibia.

Linn Paulsen HR-sjef i Espira

Maria Rekdahl, Pedagogisk leder ved Espira Grefsen Stasjon. Maria har tidligere jobbet i barnehage i Uganda og hun var også med til Zimbabwe i 2017.

Jens Schei Hansen, Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira.

I tillegg skal Marcus Strömberg, som er administrerende direktør i AcadeMedia (som eier Espira), være med på deler av turen.

Linda og Martin er med fra SOS-Barnebyer i Norge.

Workshop i barnehagen
Denne turen blir litt annerledes enn de foregående turene. Denne gang har vi nemlig sagt ja til å arrangere en workshop over to dager for lærerne i barnehagen og lærere i andre SOS Barnebyers barnehager i området. De ønsker å lære mer om hvordan vi tenker barns medvirkning og hvordan vi jobber med barn i norske barnehager. Mari har ansvaret for å gjennomføre denne workshopen sammen med pedagogene fra Espira. Linn vil også bistå underveis.

Store forandringer i Zimbabwe
I november 2017 gikk tidligere president Robert Mugabe av. Han hadde da vært landets leder siden frigjøringen i 1980. Hans visepresident Emmerson Mnangagwa, også han fra partiet Zanu PF tok over som president. Det ble bestemt at det skulle holdes valg i landet innen et år. I februar 2018 døde mangeårig opposisjonsleder Morgan Tsvangerai fra partiet MDC av kreft. Ny leder ble Nelson Chamisa, som også stilte som kandidat til valg som president. Valget ble avholdt 30. Juli 2018.

Det ble bråk rett etter valget. Opposisjonen mente valget bar preg av valgfusk. Seks mennesker ble drept i opptøyene dagene etter valget.

Opposisjonen gikk rettens vei for å få omgjort valgresultatet. Saken ble behandlet i retten fredag 24. August. Retten ga ikke opposisjonen medhold og søndag 26. August ble Emmerson Mnangagwa innsatt som president i Zimbabwe.

Den nye presidenten har lovet at det skal skje store forandringer i landet. Blant annet skal hvite farmere som ble jaget ut av landet på begynnelsen av 2000-tallet ønskes velkommen tilbake og presidenten ønsker at landet skal tiltrekke seg investorer for å få fart på næringslivet igjen.

Men det er et langt lerret å bleke. Zimbabwe er preget av korrupsjon, fattigdom, høy arbeidsledighet, stor andel HIV/AIDS-smittede og mange foreldreløse barn.

Vi er blitt holdt godt orientert om det siste årets hendelser av SOS Barnebyer og dagliglivet i barnehagen i liten grad påvirket av de store endringene som har skjedd i landet.

Barnehagen
Det blir spennende å besøke barnehagen igjen og igjen få et innblikk i dagliglivet i barnehagen. Har grønnsakshagen overlevd tørketiden? Er det fortsatt vann i brønnen? Og igjen kjenne på ydmykheten over at Espira-barn og deres foreldre i Norge klarer å utgjøre en forskjell for så mange barn og deres familier i Zimbabwe, tusenvis av mil unna vår trygge hverdag i Norge.

21765198_1099958923474828_689259872446208741_n

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: