Å lære av hverandre og om oss selv


Av Mari Fagerheim, Fag- og utviklingssjef i Espira.

Jeg heter Mari Fagerheim og er fag- og utviklingssjef i Espira. Snart er jeg tilbake i barnehagen i Bindura, nesten nøyaktig ett år etter at jeg var der sist.

Denne gangen vet jeg mer om hva jeg reiser til, så sommerfuglene fra i fjor er erstattet med forventing og glede over at jeg snart skal møte barna og lærerne igjen. Sist jeg var med hadde jeg med meg et oppdrag. Jeg skulle ta med meg historier, bilder og opplevelser fra barnehagen hjem og videreformidle disse til alle Espiras barnehager slik at barna i våre barnehager ble bedre kjent med livet i Zimbabwe og barna der.

Denne gangen har vi i tillegg et annet spennende oppdrag. Sammen med lærerne i Bindura skal vi i Espira holde en workshop der målet er å lære av hverandre, diskutere og reflektere sammen. Tema for workshopen er en barnesentrert pedagogikk.

Bilde 26.09.2017, 09.28.11

En barnesentrert pedagogikk på dagsorden
Andre land har i økende grad vist interesse for måten Norge driver sitt barnehagetilbud på, og som er forankret i barnehageloven og rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver. Den norske barnehagen er tuftet på en barnesentrert pedagogikk og det er disse perspektivene vi skal dele med lærerne i Bindura.

Hva er det så som kjennetegner pedagogikken i en norsk barnehage? Jo, vi bygger på en helhetlig tilnærming til barns utvikling og læring og vi gir barns lek og utforsking en sentral plass. Denne tilnærmingen har vi god støtte for. Nyere forsking peker på at barn lærer i et samspill mellom kognitive, sosiale og emosjonell sider, og at sosiale og emosjonelle kompetanser er avgjørende både for hvordan barn trives her og nå og for hvordan barn lykkes i videre opplæring. Barn lærer best gjennom interaksjon og samhandling med omgivelsene. Kunnskap skapes gjennom utforskning, dialog og fortolkning. Vet du forresten hva som skjer inne i hjernen til et nysgjerrig barn? Hjerneforskning viser at det faktisk skjer kjemiske forandringer i hjernen når vi blir nysgjerrige. Disse kjemiske forandringene som oppstår når vi blir nysgjerrige gjør at vi både lærer bedre og husker bedre. Nysgjerrighet er altså en viktig nøkkel til læring!

Å arbeide etter en helhetlig tilnærming har konsekvenser for hvilke metoder vi velger i arbeidet vårt med barna. Rammeplanen sier at vi skal bygge på barnas interesser og erfaringer og at vi skal bruke utforskende arbeidsmåter. Barna skal få mulighet til å ta utgangspunkt i en ide, en undring, noe de er nysgjerrige på. De skal få undersøke og gjøre seg mange ulike erfaringer i en sammenheng som er meningsfull for dem.

Å dele kunnskap på tvers av kulturer og tradisjoner
Vi er forskjellige på så mange måter. Kan vi allikevel lære av hverandre? I norske barnehager har vi rammer til å gjennomføre en barnesentrert pedagogikk. I barnehagen i Bindura er det 141 barn på 5 lærere. Derfor velger de ofte andre arbeidsmåter, for eksempel kunnskapsoverføring. Barnehagen i Bindura har også en enormt viktig oppgave i å gi barna et grunnlag for videre skolegang. I langt større grad enn i Norge kan barnehagetiden være en kritisk faktor for om barna skal lykkes på skolen. Derfor er læringstrykket naturlig nok høyere også.

Workshopen gir oss som deltar en spennende mulighet til å diskutere og reflektere over muligheter for i større grad å inkludere barnesentrerte perspektiver og metoder, innenfor den konteksten lærerne i Bindura arbeider. Sammen skal vi også planlegge og prøve ut praktiske aktiviteter med barna, basert på en barnesentrert pedagogikk.

P1000812

Vi i Espira er også nysgjerrige på måter de arbeider på i barnehagen. For eksempel vil vi høre mer om hvordan de bygger sterke fellesskap i barnegruppen og hvordan de inviterer foreldregruppen og lokalsamfunnet inn slik at barnehagen blir et ressurssenter og et sted der foreldrene kan bidra på ulike måter. Jeg mener altså svaret er ja! – vi kan lære av hverandre selv om vi er ulike.

Noe jeg tenkte mye på da jeg var i barnehagen i fjor var at man også ser seg selv på nye måter når man møter andre, ulike fra en selv. Derfor tror jeg at vi ikke bare kommer til å lære av hverandre – men også noe om oss selv og våre egne kulturer og tradisjoner.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: