En flott dag i Zimbabwe

Av Jens Schei Hansen, Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Espira

Noen dager er ganske enkelt bedre enn dager. Noen dager gir mer mening en andre dager. I dag var en slik dag.


Vi er i Zimbabwe. ”Vi” er seks personer fra Espira, Marcus som er sjef for Academedia og to personer fra SOS Barnebyer. Academedia er det svenske utdanningsselskapet som eier Espira.

Vi ankom Harare på søndag og på mandag startet programmet for fullt.

Først deltok vi i et møte hos SOS Barnebyers National Office her i Harare. Der fikk vi høre om arbeidet de gjør i Zimbabwe og særlig det arbeidet de gjør i barnehagen Espira finansierer, men også alt det andre arbeidet de gjør for å støtte sårbare barn og familier i det samme området.

Det nye uttrykket å merke seg er FSP (Family Strengthening Program). Altså at SOS Barnebyer har 35 ansatte i Zimbabwe som jobber ute i felten i lokalsamfunnet for å identifisere sårbare barn og familier som trenger støtte for å klare seg. Noen av disse barna får gå i barnehagen vi drifter og får en mye bedre start i livet på grunn av hjelpen som gis fra foreldre og barn i Espira-barnehagene i Norge.  Det er utrolig godt å se at disse midlene gir konkret hjelp til barn i Zimbabwe.

Etter møtet dro vi ut til barnehagen. Det er en drøy time å kjøre. Gjennom det som en gang var Afrikas kornkammer, men som fortsatt ligger stort sett brakk. Det er gledelig å se at noe av landbruket er i drift igjen. Det går sakte men sikkert framover.

Gjensynet med barn og ansatte i barnehagen er sterkt. Vi kommer knapt ut av bilen før vi er engasjert i fotballkamper og annen lek med barna. De har gledet seg til dette besøket. Gledelig er det også å se at barnehagen er veldrevet og at de nærmer seg målet om å være selvberget med mat. Grønnsakshagen gir gode avlinger, og de har anskaffet kalkuner og geiter siden sist vi var her.

Og nå har de også tilstrekkelig med vann. Og det en egen historie; Marcus Strömberg, VD i Academedia, som eier Espira, bestemte seg i fjor at han ønsket seg en spesiell gave til bursdagen sin. Han ønsket bidrag til Espiras barnehage i Zimbabwe. På bursdagen samlet han inn en god sum, som var tilstrekkelig til å bore et nytt vannhull og å anskaffe pumpe etc for å få denne brønnen i drift. I dag åpnet vi brønnen. Den er 60 meter dyp og vil gi trygg vannforsyning til barnehagen i flere tiår. Et svært viktig bidrag til at barna kan ha en god barnehagehverdag.

Dette har vært en dag med mange inntrykk. Det gledelige er at utviklingen går rett vei med vårt prosjekt. Og nå skal vi bruke tid på å snakke godt med representantene fra SOS Barnebyer i Norge og Zimbabwe om hvordan vi kan utvikle samarbeidet ytterligere.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: