Fra kollega til kollega

Av Mari Fagerheim, Fag- og utviklingssjef i Espira

Det begynte som en høytidelig samling. Rektor i barnehagen, Memory, ønsket velkommen til workshop med 16 spente og litt alvorlige deltakere. En lærer fra Shamwa-området leste en bønn for oss før vi kunne begynne. Etterhvert fikk vi snakket oss varme – kollegaer fra to vidt forskjellige land lærte av hverandre og reflekterte sammen.


En ting kunne vi slå fast med en gang. Barnehagetiden er viktig. Og den utgjør en forskjell, særlig for sårbare barn. Men hvilket barnesyn legger vi til grunn i arbeidet vårt? Og hvordan tenker vi at barn lærer best? Se det diskuteres både i Norge, og ellers i verden. Og det diskuterte vi også på workshopen.

I Espira har vi et barnesyn som bygger på rammeplanen og som er som følger:

Barn er fylt av fantastiske evner og egenskaper. De søker hele tiden å skape mening i samhandling med omverdenen.

Barna i våre barnehager skal oppleve oss som deltakere i meningsskapingen i et trygt, omsorgsfullt og inspirerende miljø.

At barn er fylt av fantastiske evner og egenskaper og at de søker å skape mening betyr at vi ser på barn som kompetente aktører i sitt eget liv. De søker å forstå sin omverden og å gjøre seg forstått. Som ansatte i Espira skal vi delta i denne prosessen, sammen med barna og på deres premisser. På mange måter bygger lærene i barnehagen i Bindura på det samme grunnlaget, selv om vi nok praktiserer ganske ulikt. Om du går inn i en norsk barnehage er det ikke alltid lett å få øye hvordan en barnehagelærer «underviser». Du må kanskje sette deg ned på gulvet ved siden av henne eller han og følge med en stund før du ser hvordan barnehagelæreren støtter, tilrettelegger, utvider og inspirerer læringssituasjonene. Eller leken. Dette formidlet vi på workshopen med mange konkrete eksempler til hjelp. Vi fikk mange spørsmål og noen gode diskusjoner. Særlig ble lærerne fra Bindura opptatt av våre tverrfaglige arbeidsmåter. I Norge arbeider vi ikke etter en timeplan delt inn i fag slik de gjør i Bindura.

Video: Veronica viser sine kollegaer fra Zimbabwe eksempler på spennende matematikkaktiviteter:

Espiras pedagoger, mine kollegaer, som er med på turen – er tvers i gjennom dyktige pedagoger. De har formidlet arbeidet sitt og gjennomført prakstiske aktiviteter – samtidig som de har drevet kollegaveiledning med lærerne i Bindura. Lærerne i barnehagen har vært fantastiske. De har deltatt helhjertet på to dagers workshop. De har ønsket oss velkommen inn i klasserommene sine og åpnet seg for alle våre påfunn og innspill. De har oversatt for barna og de har gitt tilbake av all sin kunnskap og erfaring. Det har vært to utfordrende dager, men veldig givende. Vi håper at vi har bidratt til å så noen nye tanker og ideer som kan spire videre og inspirere lærerne i Bindura til i større grad å være deltakere i barnas meningsskaping på barnas premisser.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: