Tilbake til Zimbabwe 

Av Jens Schei Hansen, kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira

Om få dager reiser en delegasjon fra Espira til Zimbabwe for å besøke barnehagen vi drifter der sammen med SOS-barnebyer. Det blir spennende å se hvordan det går med de 141 barna i barnehagen.

Dette er fjerde gang ansatte fra Espira besøker barnehagen siden den ble åpnet i 2016. Espira er en av SOS-barnebyers hovedsamarbeidspartnere og ved hjelp av iherdig innsamling i alle Espiras 102 barnehager, klarer vi både å drifte en flott barnehage i et av de mest utsatte områdene i Zimbabwe, og vi hjelper hundrevis av barn og deres familier gjennom noe SOS-barnebyer kaller Familiestyrkingsprogram.

Gjennom Familiestyrkingsprogrammet identifiserer SOS-barnebyer utsatte familier og vi bidrar til å støtte disse familiene i å skaffe seg sin egen inntekt. Kanskje trenger de en symaskin, sykkelverktøy eller noen frukttrær. Det er ikke alltid det skal så mye til for å kunne klare seg uten bistand.

Det er svært vanskelige kår for mange familier i Zimbabwe i disse dager. Zimbabwe har i mange år vært et svært fattig land, og mange håpet kanskje på endringer da militæret fjernet den tidligere presidenten, Robert Mugabe for to år siden. Det er dessverre lite positivt å rapportere om. Det er fortsatt skyhøy arbeidsledighet, mangel på drivstoff og en økonomi som er ferd med, eller allerede har kollapset. Prisene skyter i været og mange både offentlig og privat ansatte får ikke utbetalt lønn. Sparepengene (for de som har det) blir mindre og mindre verdt. Tidligere president Robert Mugabe døde nylig og landet er i sorg over å ha mistet sin frigjøringshelt. For han var Zimbabwes frigjøringshelt selv om entusiasmen blant folk flest nok kjølnet med årene. Han vant borgerkrigen mot de hvite rhodesierne og styrte landet med hard hånd fra 1980-2017. I skrivende stund planlegges begravelsen hans.

Dette er kort fortalt situasjonen i landet jeg og andre Espira-ansatte kommer til på søndag ettermiddag etter en lang flyreise via Addis Abeba i Etiopia.

Jeg er spent på hvordan hverdagen til barna i barnehagen er. Er deres liv blitt mer påvirket av alle problemene landet deres befinner seg i? Livene de lever der ute på bygda i Maizelands, en åtte mil lang kjøretur fra Harare, er langt fra noen luksustilværelse. En kjøretur gjennom det som en gang var frodig jordbruksområde, men som nå oser av vanskjøtsel og fravær av moderne landbruk. Hvordan er hverdagen for lærerne og de andre vi har blitt godt kjent med gjennom flere år? Hvordan har det gått med alle planene vi snakket om ved forrige besøk? Har de fortsatt det gode arbeidet med grønnsakshagen som bidrar til et næringsrikt kosthold for barna?

Jeg er spent på hvordan de andre i delegasjonen opplever hverdagen i Zimbabwe. Og jeg er spent på hvordan workshopen de skal gjennomføre for barn og ansatte i barnehagen blir. Eller for å være helt ærlig, er jeg ikke så veldig spent på det. Dette er dyktige pedagoger som har planlagt workshopen nøye under kollega Mari Fagerheims dyktige ledelse. Mari har jevnlig vært i kontakt med kollegaene i Zimbabwe om årets opplegg siden forrige tur i fjor, så lite er overlatt til tilfeldighetene.

Det fine med disse turene er at det bidrar til økt engasjement for prosjektet i hele Espira organisasjon. Barnehagene er svært aktive allerede, og i fjor koblet kontorene på Karmøy og Oslo seg på også med egne innsamlingsaksjoner.

Det er også fint at det er med to stykker fra SOS-barnebyer i Norge på turen. De jobber med dette til daglig og gir oss svar på det vi måtte lure på underveis.

Jeg vet at turen vil skape mange minner for de som deltar. Ingen går ubemerket videre fra en uke i Zimbabwe der man møter de mest ekstreme kontraster flere ganger hver eneste dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: