Fra Torshov til Zimbabwe

Av Kathy Dayvary Larsen, styrer i Espira Torshovdalen

Jeg er så heldig at jeg skal få tilbringe en uke i Zimbabwe. Der skal jeg som en del av en delegasjon fra Espira besøke barnehagen som Espira og SOS Barnebyer driver i Maizelands, Zimbabwe. Der skal vi ikke bare besøke, men også utveksle faglighet med de ansatte i barnehagen. Jeg vet ikke om det går helt opp for meg, men jeg klarer å kjenne på sommerfuglene i magen for det jeg gleder meg til, og samtidig et sug for det ukjente jeg skal få møte.

Jeg heter Kathy, jobber som styrer til fem år gamle Espira Torshovdalen som ligger på Torshov i Oslo. Espira sitt Zimbabwe-prosjekt har vokst i takt med tiden jeg har vært i Espira. Med fokus på nyoppstartet barnehage observerte vi i Torshovdalen prosjektet med stor iver uten å ta helt del i det de første årene. Men med litt tid og masse inspirasjon fra andre Espira barnehager så heiv vi oss på. I forbindelse med Espira dagen i februar har vi hatt barneaksjonsuke hvor vi har blitt kjent med Zimbabwe og barnehagen i Maizelands. Våre barneaksjonsuker har bestått av å presentere barna for det arbeidet som har blitt gjennomført i Zimbabwe og vist de bilder av miljøet som er der. Vi har reflektert mye rundt forskjellighetene og det er tydelig at våre barn er veldig opptatt av hvordan deres hverdag er.

I løpet av prosjekttiden har barna gjennomført en flyreise til Zimbabwe og sammen med barna har vi sett nærmere på hva som fins i Zimbabwe. Tradisjonen har blitt av vi inviterer barnas familier til en prosjektavslutning. Barna har fått lage ulik kunst, tatt fotografier av hverandre, perlet smykker, brukt naturmateriale til å lage små figurer og pyntet barnehagen med bilder. Vår kjære Merete har laget tonnevis av pizzasnurrer og gjort det hyggelig i mathallen vår. På prosjektavslutning ønsker vi foreldre, søsken og øvrig familie velkommen, og da er det er barna som tar de med rundt i barnehagen for å vise frem alt det fine som er laget av våre kreative barn. Vi har også hatt filmfremvisning fra barnehagen i Maizelands. Det er frivillig for alle våre besøkende å donere penger denne dagen. Vi får veldig hyggelige tilbakemeldinger på prosjektavslutningene våre og jeg tror at vi alle har fått et nært forhold til Zimbabwe og det fantastiske arbeidet SOS barnebyer gjør der.

Fra jeg fikk vite at jeg skal reise til Zimbabwe så er det det mye av den samme responsen og spørsmålene jeg får fra de rundt meg. «Oj, så spennende» og «Gruer du deg?».

Ja, det er faktisk ganske spennende. For det jeg går til er ukjent for meg. Dette blir mitt første møte med et land i krise. Zimbabwe er rangert blant de fattigste landene med 72 % av befolkningen som lever under fattigdomsgrensen. Fra kontorstolen her på Torshov kan jeg se for meg hva det betyr, men jeg forstår det nok ikke likevel. Neste spørsmål er jo om jeg gruer meg. Og er her svaret nei. Jeg ser veldig frem til å oppleve det arbeidet som SOS barnebyer gjør for lokalsamfunnet. For de barna vi skal treffe, og tilbringe tid med har det etter forholdene veldig bra. Og hva forventer jeg? Jeg forventer å treffe lekne, nysgjerrige og glade barn. Jeg forventer å se dedikerte og omsorgsfulle ansatte som gjør så godt de kan. Jeg forventer å se urettferdighet på nært hold og jeg forventer å se at de bidragene vi sender kommer barna til gode.

Håper du vil følge meg på reisen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: