Solanges håp for fremtiden

Av Linda Cecilie Dale, SOS-barnebyer

Dette er min tredje tur til Zimbabwe siden 2017 og jeg opplever en større frustrasjon og sårbarhet hos de mennesker vi møter. Mangel på mat er tydelig og selv lærere som har lønn hver måned forteller om en uforutsigbar tilværelse da man ikke aner hva pengene er verdt på slutten av måneden. 


Sparepenger man har opparbeidet seg i løpet av noen år har falt dramatisk i verdi. Og dette er tross alt en gruppe mennesker som har jobb og lønn. Det er langt verre for familier som ikke har fast inntekt, eller enslige foreldre og foreldre som er kronisk syke. Disse familier klarer ikke å gi barna sine 3 måltider om dagen.

Vi har møtte kvinner som Solange* som har 2 barn. VI møtte henne i fjor og hadde datteren på 4 år ingen barnehagetilbud. Dagene var lange og monotone og ofte måtte datteren være alene hjemme da moren forsøkte å skaffe arbeid.

I år da vi møter henne igjen har datteren fått plass i barnehagen. Dette hjelper moren enormt og hun uttrykker glede og takknemlighet for at begge barna nå opplever trygghet, lek og læring på dagtid mens moren forsøker å få inntekt til familien. Hun legger også stor vekt på at de to måltider barna får i barnehagen hjelper enormt, spesielt i disse dager hvor det er høye matvarepriser i landet.

Solange sier selv at hennes høyeste ønske for barna er at de skal få en fullverdig utdanning slik at de blir bedre stilt i fremtiden. Selv måtte hun slutte på skolen i 7 klasse og har derfor ingen formell kompetanse og lever fra hånd til munn. Hennes mann har gått bort så hun må selv brødfø familien.

Hennes historie er vond å høre og dessverre er ikke hennes historie unik i dette området av  Zimbabwe.  Men, det gjør det også tydelig hvor ekstremt viktig barnehagen er i et slikt område og uten denne ville barna hatt en utholdelig livssituasjon hvor mange hadde vært underernærte, utrygge og syke.

Solange smiler likevel og har håp fordi hennes barn er sikret mange år frem i tid. Når de er ferdig med barnehagen så har SOS-barnebyer en grunnskole i nærheten som ivaretar utdanning for disse utsatte familier.

*av hensyn til personvern er navnet endret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: