Fine dager i Zimbabwe

Av Jens Schei hansen, kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira

Det er tøffe tak for befolkningen i Zimbabwe. Men vi ser også mye håp, glede og kreative mennesker.

I skrivende stund er delegasjonen klare for hjemreise. Det har vært en uke med mange inntrykk. Jeg har jo vært her flere ganger tidligere, så mye har jeg opplevd før. Vi har sett at barnehagen er i full drift, at barna har det bra og at de dyrker sine egne grønnsaker og aler opp dyr som de selger på markedet. Slik blir de mindre sårbare i den vanskelige situasjonen landet befinner seg i.

For det er ikke å stikke under en stol. Det går ikke så bra med Zimbabwe. Økonomien er i ferd med å kollapse, med alt det fører med seg av hyperinflasjon, varemangel og vanskelige hverdager for. Alle i landet.

Men en ting opplevde jeg for første gang på denne turen. Det var å bli kjent med en spare/låne gruppe i Shamwa. Vi besøkte en gruppe driftige kvinner, som med litt starthjelp fra SOS Barnebyer, har fått i gang en spare/lånegruppe. De dyrker forskjellige grønnsaker på et ganske stort område og det de høster, selger de på markedet. Pengene de får inn går brukes til skolepenger til barna slik at de kan starte på sin utdannelse.


Dette er kvinner som lever i et svært utsatt område og som tidligere trengte bistand for å klare seg. Nå har de tatt grep om sin egen tilværelse og genererer egne inntekter. Det var stort å møte disse kvinnene og å høre om hvordan de har organisert virksomheten sin med ulike roller som kasserer, sekretær osv. Alle jobber de på grønnsakslandet og inntektene brukes til de som trenger det mest.

Det virker som om dette er en modell som kan fungere i mange utsatte områder, og det vil kunne løfte mange ut den vanskelige situasjonen de befinner seg i.

Forøvrig er det alltid en glede å være sammen med delegasjonen fra Espira og lytte til de inntrykkene de får og de refleksjonene de gjør seg etter en uke i Zimbabwe. Det er lange og travle dager, og vi bruker både transportetappene og kveldene til å snakke om det vi opplever. Det er mange sterke inntrykk som skal fordøyes. Jeg håper de alle har hatt en god opplevelse av turen og at de reiser hjem enda mer engasjerte enn da de kom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: