Om prosjektet

Vårt samarbeid med SOS-barnebyer tar nå en ny og spennende retning. SOS-barnebyer står for verdier som vi kan identifisere oss med, sier Marit Lambrechts, administrerende direktør i Kunnskapsbarnehagen Espira.
– Vi kan bygging og drift av barnehager, og SOS-barnebyer har lokalkunnskapen som er nødvendig for at barnehagen i Bindura skal bli et godt, og trygt sted å være for de 140 barna som skal gå der, sier Lambrechts. – I Norge snakker vi mye om viktigheten av tidlig innsats for barn. I Zimbabwe kan dette være forskjellen på liv og død.

– Vi har tro på at barnehagedeltakelse vi gi barna muligheten til å klare seg gjennom skole og utdanning, og at de vil bli viktige ressurspersoner for landet og folket sitt i voksen alder.

Marit Lambrechts

Toppbilde: Martin Wien, SOS-barnebyer

 


Byggingen av barnehagen i Bindura, Zimbabwe, startet i juli 2015, og barnehagen stod ferdig i januar 2016.

Kunnskapsbarnehagen Espira ble i 2017 en av SOS-barnebyers hovedsamarbeidspartnere. Finansieringen av barnehagen og driften skjer ved at flere av Espiras 100 barnehager har sagt ja til å være med å samle inn penger til dette prosjektet som vil gi 141 barn i Maizeland, Zimbabwe en god start i livet ved at de får plass i barnehagen. Mange av barna er foreldreløse og lever i dyp fattigdom. En barnehageplass bidrar til at de får en trygg barndom og at de er godt forberedt til skolestart når den tid kommer.

I Maizelandområdet hvor barnehagen skal stå er en høy prosentandel av befolkningen smittet av hiv/aids. Svært få får medisinsk hjelp. Som en konsekvens av dette sprer virussykdommen seg raskt, en økende andel av befolkningen dør i ung alder og tallet på foreldreløse barn vokser. Mange av barna vokser opp hos besteforeldre. Det er særdeles viktig at disse barna får barnehage og skole da de skal bygge dette landet videre. Den nye barnehagen vil skape store positive ringvirkninger i området. I barnehagen får de trygghet og omsorg mens de foresatte er i inntektsskapende arbeid. Barna får også god og næringsrik mat i barnehagen, og for de verst stilte er dette kanskje dagens eneste varmmåltid.

Byggeprosessen
Selve byggestart har dessverre blitt forsinket flere ganger. Men nå i sommer var alt klart og byggingen startet i månedsskiftet juli/august. Som bildene viser er byggingen kommet godt i gang og vi mottar jevnlig rapporter fra SOS Barnebyer om at prosessen holder tidsskjemaet slik at barnehagen kan åpnes i januar 2016.

Espiras bidrag
Realiseringen av barnehagen skjer ved hjelp av ivrige barn og ansatte i Espira. Og ikke minst på grunn av barnas foreldre. Kreativiteten er stor når det gjelder å samle inn midler. Flere barnehager har hatt loddsalg, konserter, salg av kaker og saft og en rekke andre tiltak for å samle inn penger til prosjektet. Vi ser at merkedager som FN-dagen og avslutninger før jul og sommer benyttes flittig til å samle inn midler. I tillegg ser vi at mange av barnehagene benytter seg av materiell fra SOS Barnebyer i det daglige arbeidet i barnehagen slik at barna får en god forståelse av at de hjelper barn i et annet land til å få et bedre liv.

Foto: SOS-Barnebyer
Foto: SOS-Barnebyer

 

I linken nedenfor kan du også lese om hva Ayanda Mboneli, utdanningsrådgiver i SOS-barnebyer Zimbabwe, snakket om på Oslo Education Summit 7. juli i år. Hun påpekte hvordan god omsorg er grunnleggende for at barn skal få fullt utbytte av utdanning.

http://www.sos-barnebyer.no/nyheter-og-presse/-frarovet-skolegang

-Vi takker alle barn, ansatte og foresatte som bidrar til å realisere Espiras barnehageprosjekt som gir 140 barn i Zimbabwe en bedre barndom!
Marit Lambrechts, administrerende direktør i Kunnskapsbarnehagen Espira

 

Foto: flagpedia.net

Fakta Zimbabwe

Hovedstad: Harare
Antall innbyggere: 13,7 millioner (2014)
Offisielle språk: Engelsk, Shona

Sosiale forhold:

  • Hiv-og aidsrate for befolkningen mellom 15–49 år: 14,3%
  • Forventet levealder: 55,6 år
  • Årlig befolkningsvekst: 4,3 %
  • Spedbarnsdødelighet: 56 per 1000 levendefødte
  • Barnedødelighet blant barn under 5 år: 90 per 1000 levendefødte
  • Antall foreldreløse barn: 1,2 millioner
  • Analfabetisme blant befolkningen over 15 år: 16,4 %

Foto/video: Espira
Redigering: Anders Njåtun

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: